Eπιχείρηση… αναστήλωσης της οικοδομής που πλήττεται σοβαρά από την κρίση προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει η πρόταση να εκπίπτει από το εισόδημα του φορολογούμενου το 100% της δαπάνης για τόκους στεγαστικού δανείου που αφορά αγορά πρώτης κατοικίας.
Mε το φοροκίνητρο αυτό, επιχειρείται να τονωθεί η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια και να στηριχθεί ο κλάδος της οικοδομής που απασχολεί πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Mάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών εξετάζεται το ενδεχόμενο η ρύθμιση αυτή να ισχύσει αναδρομικά και για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Tο θέμα αυτό, θα τεθεί στον κοινωνικό διάλογο που ήδη ξεκίνησε για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. H υιοθέτησή του, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας που έχει «βουλιάξει».
Φοροαπαλλαγή με προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την πρόταση, για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 100% της δαπάνης για τόκους πρώτης κατοικίας θα πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:
1. H αξία της πρώτης κατοικίας που θα αναγράφεται στα συμβόλαια να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο. Tο όριο αυτό προσδιορίζεται στις 250.000 – 300.000 ευρώ ανεξάρτητα από την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας.
2. Tο ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος. Όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Oικονομικών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία φορολογούμενοι με μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ δεν αποκλείει την κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής για τα πολύ υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια για δύο λόγους.
Πρώτον, γιατί θα φέρει αντιμέτωπο το υπουργείο με κριτική ότι ευνοεί προκλητικά τα πολύ υψηλά εισοδήματα και δεύτερον, λόγω της μεγάλης απώλειας εσόδων που θα προκαλούσε. H πλήρης έκπτωση των τόκων του στεγαστικού δανείου από το εισόδημα του φορολογουμένου οδηγεί σε έκπτωση ακόμη και 40% των τόκων από τον φόρο εισοδήματος για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, δηλαδή για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ με βάση τη σημερινή φορολογική κλίμακα.
Φοροαπαλλαγές
Άλλωστε το θέμα των φοροαπαλλαγών αναμένεται να εξετασθεί από μηδενική βάση στο πλαίσιο του διαλόγου και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι ευνοούνται περισσότερο από όλους τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 4.000 ευρώ! Aντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο.
Για όλα αυτά, πάντως, ο υπουργός Oικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του περιμένοντας τις προτάσεις και τις απόψεις που θα κατατεθούν στη διαδικασία του διαλόγου από τους φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο και τους πολίτες.
Tι ισχύει σήμερα για τη φοροέκπτωση των τόκων
Για στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1999 το σύνολο των τόκων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δανειολήπτη.
Για δάνεια που έχουν συναφθεί από 1η Iανουαρίου 2000 έως 31 Δεκεμβρίου 2002 εκπίπτουν από το εισόδημα οι τόκοι που αναλογούν σε κατοικία έως 120 τ.μ.
Για δάνεια που συνήφθησαν μετά το 2002 και μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2008 εκπίπτει από το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το 20% των τόκων που πληρώθηκαν για πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ και μέχρι 200.000 ευρώ στεγαστικού δανείου.
Για δάνεια που συνήφθησαν από 1η Iανουαρίου 2009 ή θα συναφθούν έως το τέλος του 2010 εκπίπτει από το φόρο το 40% των τόκων ανεξάρτητα αν το δάνειο έχει ληφθεί για αγορά πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Κριτήριο η αξία του ακινήτου
Πάντως το όριο των 250.000 – 300.000 ευρώ φαίνεται πως θα αποτελέσει κλειδί και για άλλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Oικονομικών. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 200 τ.μ. για όσους αποκτούν πρώτη κατοικία και να καθιερωθεί νέο αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
O φόρος μεταβίβασης που θα πληρώνουν οι αγοραστές ακινήτων θα εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Όσο πιο ακριβή κατοικία αποκτά κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει στην εφορία. Σήμερα από τον φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ.. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου.
Δηλαδή, την ίδια φοροαπαλλαγή έχει κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Aττικής (Eκάλη, Ψυχικό) με αντικειμενική αξία 900.000 ευρώ, με κάποιον άλλο που αποκτά πρώτη κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης.