Φορολογικές ελαφρύνσεις σχεδόν για το 90% των φορολογούμενων που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και σημαντικές φοροεπιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2010.
Με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% για τα φυσικά πρόσωπα και το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ηλία Πλασκοβίτη, να σημειώνει ότι «αυτοί που μπορούν να πληρώσουν θα πληρώσουν», στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και προτάσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, που θα αποτέλεσει ένα από τα κεφάλαια της φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν τα εξής:
1. Την εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας. Η νέα κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές. Όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει κάποιος τόσο περισσότερο φόρο θα πληρώνει.
2. Διατήρηση και με το νέο καθεστώς του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ.
3. Επαναφορά του χαμηλού φορολογικού συντελεστή 15% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ και έως τις 15.000 ευρώ που σήμερα φορολογείται με συντελεστή 25%. Με την εφαρμογή του συντελεστή 15% το φορολογικό όφελος για έναν φορολογούμενο με εισόδημα 15.000 ευρώ ανέρχεται σε 300 ευρώ.
4. Εφαρμογή με το νέο σύστημα συντελεστή 25% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 30.000 ευρώ.
5. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% εξετάζεται να επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ ή 60.000 ευρώ αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα εισοδήματα (αμοιβές και επιδόματα) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% και 20% θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία του και συνολικά θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές έως και 40%.
7. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα.
8. «Ψαλίδισμα» των 984 φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέσα από θεσμικές αλλαγές να αφαιρέσεις φοροαπαλλαγές που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και που κατά καιρούς έχουν δοθεί ως αποτέλεσμα πολιτικών ή άλλων πιέσεων και οι οποίες δεν είναι κοινωνικά δίκαιες», δήλωσε, χθες, ο γενικός γραμματέας, Ηλίας Πλασκοβίτης, προαναγγέλλοντας την περικοπή των φοροαπαλλαγών.