Σε ριζικές αλλαγές στον «Τειρεσία», ώστε να απεγκλωβιστούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, προχωρεί μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Hδη το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών έχει δοθεί προς διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2009.
Οι αλλαγές στον «Τειρεσία» και το σύστημα εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις προγραμματικές δηλώσεις του, αποτελούν τα πρώτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Oπως τονίζουν παράγοντες του εμπορικού κόσμου, οι όποιες αλλαγές στον «Τειρεσία» πρέπει να είναι ουσιαστικές και σύμφωνα με τα αιτήματα της αγοράς, καθώς η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων από την τραπεζική δανειοδότηση. Στο Yπουργείο Οικονομίας θεωρούν ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του «Τειρεσία», δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά, πλήττει την επιχειρηματικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις αποκλείει νοικοκυριά από τον δανεισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα επέλθουν στη λειτουργία του «Τειρεσία» προβλέπουν τα εξής:
1. Τη διαγραφή από το μητρώο του «Τειρεσία» όλων των επιχειρήσεων που έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους από παλαιά δάνεια και έχουν καλύψει τις επιταγές τους. Μάλιστα η εκκαθάριση θα είναι υποχρεωτική και θα προβλέπεται από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για αυτό το ζήτημα στη Βουλή.
2. Τη διαγραφή όλων όσοι περιλαμβάνονται στον «Τειρεσία» για μικρές οφειλές. Το όριο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί, αλλά προτείνεται εκείνο των συνολικών οφειλών να είναι κάτω από τις 10.000 ευρώ.
3. Τον περιορισμό του χρόνου ποινής, δηλαδή του αποκλεισμού από την τραπεζική χρηματοδότηση και της μη χορήγησης μπλοκ επιταγών από τρία σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με πηγές του Yπουργείου Οικονομίας, οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύει σχετικά με τα νέα όρια και τον χρόνο παραμονής θα ληφθούν έπειτα από τις προτάσεις που θα υποβάλουν τόσο οι εκπρόσωποι της αγοράς όσο και οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Σήμερα η παραμονή στον «Τειρεσία» για σφραγισμένες επιταγές και ακάλυπτες συναλλαγματικές είναι 3 χρόνια, για διαταγές πληρωμής 4 χρόνια, για προγράμματα πλειστηριασμών 5 χρόνια και για χρέη στο Δημόσιο 5 χρόνια κ.λπ.
4. Την επιμήκυνση του χρόνου αναγγελίας στο σύστημα ακάλυπτης επιταγής ή απλήρωτης συναλλαγματικής από οκτώ σε 30 εργάσιμες ημέρες. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να δίνεται μια μεγαλύτερη πίστωση χρόνου σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα πρόβλημα ρευστότητας να τακτοποιήσουν την οφειλή τους ώστε να μην αποκλειστούν από τις συναλλαγές με τις τράπεζες.
Νέα κριτήρια για μπλοκ επιταγών
Επίσης, στο υπουργείο επεξεργάζονται νέα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες με στόχο την προστασία της αγοράς. Οι ιδέες που εξετάζονται και θα αποτελέσουν θέματα στον διάλογο με τους φορείς της αγοράς αφορούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο η έκδοση μπλοκ επιταγών να γίνεται ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου του πελάτη.
Για παράδειγμα, ένα πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να χορηγεί σε πελάτες με σχετικά χαμηλότερο βαθμό φερεγγυότητας ένα βιβλιάριο επιταγών στις οποίες είναι προτυπωμένο ένα συγκεκριμένο ανώτατο επιτρεπτό ποσό. Επίσης εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση της δίγραμμης επιταγής στις επιχειρηματικές συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο ποσό, η οποία εκτιμάται πως θα συμβάλει όχι μόνο στον περιορισμό των ακάλυπτων επιταγών, αλλά και στον περιορισμό της παραοικονομίας και στην καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, κάτι που αποτελεί και πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος. Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς μεταχρονολογημένων επιταγών, που αποτελεί ελληνική πατέντα και δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά. Στο υπουργείο σκέπτονται μεταξύ άλλων και περιορισμό του αριθμού των οπισθογραφήσεων των επιταγών
Υπολογίζεται ότι στον «Τειρεσία» βρίσκονται εγγεγραμμένοι περισσότεροι απο 400.000 Eλληνες. Οι κλάδοι που ως σήμερα έχουν πληγεί με σφοδρότητα από την οικονομική κρίση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι τουριστικές που είναι εκτεθειμένες στο διεθνές περιβάλλον. Σε δεινή θέση βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος ο οποίος επηρεάζεται από την εσωτερική ζήτηση.